09 febr.

CUIDA’T – EL PIRAMIDAL

CUIDA’T
La fisioteràpia al teu abast
Per Joana Capdevila, fisioterapeuta del Crack.

 

EL PIRAMIDAL

El múscul piramidal de la pelvis o també anomenat piriforme, és un múscul que es troba a la part profunda de la regió glútia i és de forma aplanada i triangular en el seu vèrtex extern. Per dins s’origina a la cara anterior de l’os sacre i lligament sacrociàtic major, s’incerta a la vora superior del trocànter major i innerva la branca pròpia del plexe sacre.

La seva principal funció és la de realitzar rotació externa de maluc quan la cama està estirada. A partir dels 90 graus de flexió de maluc, realitza la rotació interna i adducció d’aquest. A més, és un múscul molt important en l’estabilització de l’articulació.

Molts cops no som conscients que aquest múscul, causant de molts problemes a escala lumbar, sobretot causa lesions en l’àmbit del nervi ciàtic.

La disposició del nervi ciàtic passa just per la regió del múscul piramidal. Què pot originar això? Doncs que problemes del múscul com contractures, escurçaments, inflamació o altres lesions, provoquin que es comprimeixin fibres del nervi ciàtic provocant un dolor intens que es coneix com a síndrome del piramidal o pseudociàtica.

Pel tipus de dolor irradiat, a vegades es confon amb una ciàtica real i es busca el seu origen en un pinçament o problema pel que fa a la columna lumbar.

Per evitar la sobrecàrrega del múscul piramidal i els problemes que pot ocasionar, és bo prevenir les causes que el provoquen. Com?

> Els estiraments són molt importants tant abans com després de realitzar l’exercici, ja que poden ajuda a alleujar la tensió, prevenir escurçaments i evitar en certa mesura que aquest problema de pseudociàtica arribi a produir-se. A continuació us deixo 3 estiraments molt senzills de realitzar per poder fer-los tant abans com després de l’entrenament.

Estiraments

> Descàrregues musculars tant del piramidal com de la resta de músculs implicats. Com més cuidem el nostre cos millor ens respondrà.

> Evitar corre per superfícies molt dures.

> A vegades fins i tot es recomana visitar un bon podòleg esportiu.

 

JOANA CAPDEVILA

 

Joana Capdevila Barbany
La Joana ha estat fins fa ben poc esportista d’elit jugant a divisió d’honor de l’handbol estatal amb el B.M. Granollers. És fisioterapeuta amb un màster en especialitat esportiva i ofereix els seus serveis al nostre club.

Comparteix